Meetinstructies vliegengordijnen

De meeste vliegengordijnen van Superwoonwinkel.nl zijn eenvoudig zowel op als in het kozijn te monteren. In de weergave kun je de meetinstructies vinden voor het uitzoeken van het perfecte Vliegengordijn. Onderstaand vind je eerst de instructies voor vliegendeuren exclusief de raamhorren en vliegendeur magneet. De instructies voor de raamhorren en magnetische vliegendeur vind je daaronder. Alle weergegeven lengtes van vliegengordijnen zijn inclusief ophangsysteem.

 

  In het kozijn - Breedte                        In het kozijn - Hoogte

                A. Meet strak de breedte tussen het kozijn.                                                    B. Meet strak de hoogte tussen het kozijn en de dorpel.

 

Op het kozijn - Breedte                        Op het kozijn - Hoogte

 A. Meet strak de breedte tussen het kozijn en tel hier minimaal 4 cm extra bij (2 cm aan weerszijden).
B. Meet strak de hoogte tussen het kozijn en de dorpel en tel hier minimaal 4 cm extra bij voor de bevestigingsstrip.

 

Raamhorren

Raamhorren

Magneet vliegengordijnen

Vliegengordijn magneet

 

Standaard maten binnendeur

De standaard maten van een binnen- en buitendeur kun je hieronder in de tabel vinden.

Breedte deur

 • 630 mm / 63 cm
 • 680 mm / 68 cm
 • 730 mm / 73 cm
 • 780 mm / 78 cm
 • 830 mm / 83 cm (gangbare maat bij renovatie van woningen)
 • 880 mm / 88 cm (gangbare maat bij renovatie van woningen)
 • 930 mm / 93 cm (gangbare maat bij nieuwbouw i.v.m. de eisen in het Bouwbesluit)

Hoogte deur

 • 2015 mm / 201,5 cm (gangbare maat bij renovatie van woningen)
 • 2115 mm / 211,5 cm (gangbare maat bij renovatie van woningen)
 • 2315 mm / 231,5 cm (gangbare maat voor voordeuren bij nieuwbouw i.v.m. de eisen in het Bouwbesluit)
 • 2340 mm / 234,0 cm (gangbare maat voor achterdeuren bij nieuwbouw i.v.m. de eisen in het Bouwbesluit)

Dikte deur

 • 38 - 40 mm 

Onderhoudsinstructies

Onze vliegengordijnen zijn eenvoudig te reinigen. Het is handig om jaarlijks uw vliegengordijn schoon te maken. Het schoonmaken gaat per vliegengordijn anders. Voordat je het vliegengordijn schoon maakt is het raadzaam je gordijn in twee delen te verdelen en met een draad/veter door de oogjes van de haken te gaan om het motief te behouden. Bij een verspringend hulzengordijn is dit niet van belang. Om loslaten van de (ophang)haakjes te voorkomen, kunnen de uiteinden van de ophanghaken met een tangetje tegen elkaar geknepen worden. Zie afbeelding hieronder.

Neem de delen en stop deze apart in een kussensloop. Bind de sloop goed en stevig met een veter dicht. Je kunt hierna het hulzen vliegengordijn veilig wassen op 40 graden in een wasmachine. Voeg eventueel wasverzachter toe aan het laatste spoelwater. Dit zal een statische reactie voorkomen. Na het uitwassen is het slim om het gordijn weer in de bevestigingsstrip op te hangen zodat het kan drogen.

Opberginstructies

Onze vlieggordijnen zijn eenvoudig op te bergen. Je kunt de hulzengordijnen of aluminium kettinggordijnen het beste in twee delen verdelen. Stop de uiteinden met de ophanghaken in een plastic zakje om te voorkomen dat het in de knoop raakt. Bind het zakje dicht met een veter en berg het vliegengordijn op.

Voor het behouden van het motief kunt u het best een draad of veter door de ogen van de haken rijgen met kaartjes aan het begin van elk deel. Om te voorkomen dat de lengtebanen andere vormen aannemen is het handig om de banen in de lengte of breedte op te bergen. Mocht het niet lukken om de gordijnen op deze manier weg te leggen, dan kun je ze voor opbergen verwarmen in een warm bad. Vergeet niet om het wel even uit te hangen, zodat het +/- 15 minuten kan drogen.

Verlengen- en inkorten

De vlieggordijnen van Superwoonwinkel.nl zijn bijna allemaal eenvoudig zelf passend te maken. Lees hieronder de instructies om je vliegengordijn in te korten of juist te verlengen.

Hulzen vliegengordijnen

De hulzen vliegengordijnen zijn er in twee varianten: uni/verspringen (hulzen op ongelijke hoogte naast elkaar) en motief (hulzen op gelijke hoogte naast elkaar). Kijk daarom goed naar wat voor soort vliegengordijn jij besteld hebt of wilt bestellen.

Inkorten uni/verspringend

Inkorten met een halve huls

A1. Neem het deel met de halve hulzen boven en verwijder de ophanghaak, halve huls en halve haak. Verwijder indien nodig ook de hele haken en hele hulzen.

A2. Sluit af met de ophanghaak en houd de verwijderde halve huls en halve haak apart.

B1. Neem het deel met de hele hulzen boven en verwijder de ophanghaak, hele huls en hele haak. Verwijder indien nodig ook de hele haken en hele hulzen.

B2. Bevestig de (zojuist verwijderde) halve huls en halve haak. Sluit af met de ophanghaak.

Inkorten met een hele huls/hulzen

C1. Neem het deel met halve hulzen boven. Verwijder de ophanghaak, halve huls en halve haak, gevolgd door het gewenst aantal hele hulzen en haken.

C2. Bevestig de (zojuist verwijderde) halve huls en halve haak. Sluit af met de ophanghaak.


D1. Neem het deel met hele hulzen boven. Verwijder de ophanghaak, gevolgd door het gewenst aantal hele hulzen en hele haken. Sluit af met de ophanghaak.

Inkorten motief

Indien het bestelde pakket alleen lengtebanen met hele hulzen en hele haken betreft, worden halve hulzen en haken bijgeleverd. Hiermee is het alsnog mogelijk om de gewenste lengte te creëren.

Inkorten met halve huls (1,5 huls, etc.)Inkorten met hele huls/hulzen
90 x 210 cm - Zie bovenstaand stap B.90 x 210 cm - Zie bovenstaand stap D.
90 x 230 cm - Zie bovenstaand stap A.90 x 230 cm - Zie bovenstaand stap C.
Verlengen hulzen vliegengordijnen

Het verlengen van een vliegengordijn heeft dezelfde procedure als bij het inkorten hierboven. Alleen worden er dan hulzen aan de bovenzijde toegevoegd.

Aluminium kettinggordijn

Aluminium kettinggordijnen kunnen eenvoudig per lengtebaan op de juiste afmeting gemaakt worden. Buig met behulp van een spitsbektang de schakels open en verwijder de schakels totdat de gewenste lengte bereikt wordt.

Magneet vliegengordijn

Een magneet kan eenvoudig - zowel in de lengte als in de breedte - worden ingekort naar voorkeur. Om dit het mooist te verwerken is het handig om het doek om te vouwen en deze vast te maken met nietjes, naaimachine of met dubbelzijdige tape.

Kattenstaart vliegengordijn

De kattenstaart vliegengordijn is eveneens eenvouding in te korten. Je kunt aan de breedte met een ijzerzaagje aan de zijkant er een stuk afhalen. Wanneer de slierten te lang zijn kun je deze afknippen. Zorg dat je na het knippen deze slierten dichtsmelt met behulp van een aansteker of iets dergelijks. Na het dicht smelten kan de kattenstaart niet meer uitrafelen.

Montage instructies

Hieronder vind je instructies die je helpen bij het bevestigen van je vliegengordijn. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je deurgordijn mooi hangt en daar helpen we je graag bij. Het is mogelijk om je vliegengordijn op of in het kozijn te bevestigen. Mocht je op zoek zijn naar de meetinstructies, kijk dan eens een stukje hoger op deze pagina.

Kant-en-klaar pakket hulzen

In de verpakking van een kant-en-klaar pakket tref je het vliegengordijn verpakt in twee delen. Ook ontvang je in dit pakket de aluminium bevestigingsstrip met schroeven. Dit is voldoende om je vliegengordijn zowel op als in het kozijn te bevestigen.

Bevestiging Uni/Verspringend

De bevestiging van een uni/verspringend - een vliegengordijn waarbij de hulzen niet op dezelfde hoogte naast elkaar hangen - verschilt met de installatie van een gelijk motief (zie hieronder).

 1. Kies je installatie methode (op of in het kozijn) en bevestig de aluminium bevestigingsstrip.
 2. Begin met deel 1 (bijvoorbeeld met halve hulzen boven).
 3. Bevestigen twee lengtebanen van deel 1 in de strip en sla daarna twee gaatjes over op de bevestigingsstrip. Herhaal dit tot deel 1 compleet in de strip hangt.
 4. Eindig dan met het andere deel (hele hulzen boven). Hang deel 2 in de vrije gaatjes tot het deel compleet in de bevestigingsstrip hangt.

 

 

Bevestiging Motief

Dit vliegengordijn bevat hulzen die op gelijke hoogte bevestigd worden. De bevestiging van een motief komt overeen met bovenstaande bevestigingsmethode. Toch zijn er enkele verschillen.

 1. Kies je installatie methode (op of in het kozijn) en bevestig de aluminium bevestigingsstrip.
 2. Begin met deel 1. Door middel van een flexibele draad worden de lengtebanen op volgorde gehouden. Verwijder de flexibele draad niet.
 3. Pak de eerste lengtebaan (na het kaartje) van de flexibele draad en bevestig deze van links naar rechts in de bevestigingsstrip. Herhaal dit tot deel 1 compleet in de strip hangt.
 4. Ga door met deel 2. Ook hier worden de lengtebanen met een flexibele draad op volgorde gehouden. Verwijder de flexibele draad niet. Haal ook hier de eerste lengtebaan (na het kaartje) van de draad en bevestig deze achter deel 1. Herhaal dit tot deel 2 compleet naast deel 1 hangt.

 

 

Magneet vliegengordijn

De magneet vliegengordijn is ons assortiment verkrijgbaar in 1 variant: met één enkele deur. Voor dit vliegengordijn geldt een iets andere bevestigmethode. Lees hieronder daarom goed de handleiding voor een perfect afgesteld magnetisch vliegengordijn.

 Bevestiging standaard deur

Deze manier van bevestigen is geschikt voor bestellingen met een enkele deur.

 1. Verwijder de gele bescherming aan één zijde van het rolletje. Doe dit ook voor de 6 stukken tape. Daarna bevestig je het lange stuk tape over de breedte van het kozijn. Bevestig daarna 3 stukken tape op de linker deurstijl (onder, midden en boven). Doe dit ook voor de rechter deurstijl.
 2. Verwijder de gele bescherming aan één zijde van 8 stukken tape. Bevestig de stukken daarna gelijkmatig tussen de reeds bevestigde stukken tape. Er komen 4 stukken tape op de linker- en 4 stukken tape op de rechter deurstijl.
 3. Neem een deel horgaas. Let op! Aan de onderkant van het gaas is de plek waar de magneet daadwerkelijk zit. Strijk het gaas op het kozijn vanuit het midden naar de linkerhoek.
 4. Daarna hangt als het goed is het eerste deel van het horgaas op het kozijn. Neem nu ook het andere hordeel en klik de magneten gelijkmatig tegen elkaar. Strijk dan het gaas vanuit het midden naar de rechter bovenhoek. Doe dit nog eens, maar dan vanuit het midden naar de rechter onderhoek.
 5. Zorg dat er geen spanning op het gaas staat. Je magnetisch vliegengordijn hangt.

 

 

Bevestiging dubbelzijdige deur

Deze manier van bevestigen is geschikt voor bestellingen met een dubbele deur.

 1. Verwijder de gele bescherming aan één zijde van het rolletje. Doe dit ook voor de 6 stukken tape. Daarna bevestig je het lange stuk tape over de breedte van het kozijn. Bevestig daarna 3 stukken tape op de linker deurstijl (onder, midden en boven). Doe dit ook voor de rechter deurstijl.
 2. Verwijder de gele bescherming aan één zijde van 12 stukken tape. Bevestig de stukken daarna gelijkmatig tussen de reeds bevestigde stukken tape. Er komen 6 stukken tape op de linker- en 6 stukken tape op de rechter deurstijl.
 3. Neem het breedste deel horgaas. Let op! Aan de onderkant van het gaas is de plek waar de magneet daadwerkelijk zit. Strijk het gaas op het kozijn vanuit het midden naar de linkerhoek.
 4. Daarna hangt als het goed is het eerste deel van het horgaas op het kozijn. Neem nu ook het andere hordeel en klik de magneten gelijkmatig tegen elkaar. Strijk dan het gaas vanuit het midden naar de rechter bovenhoek. Doe dit nog eens, maar dan vanuit het midden naar de rechter onderhoek.
 5. Zorg dat er geen spanning op het gaas staat. Je magnetisch vliegengordijn hangt.

 

 

Kunststof draadgordijn

Het kunststof draadgordijn bevat een aluminium bevestigingsstrip waaraan de kunststof draden al verwerkt en bevestigd zijn. Je kunt dit gordijn maar op één manier installeren. Je kunt er wel voor kiezen om het op- of in het kozijn te monteren.

A Bevestig de schroeven aan twee kanten op het kozijn. Draai de schroeven niet helemaal aan. Hang namelijk eerst de strip eroverheen. Draai daarna de schroeven pas aan.

B Geef nu het gordijn circa 48 uur de tijd om uit te hangen voordat u aan de volgende stap begint. Het gordijn heeft namelijk enige tijd nodig om volledig strak en recht te komen hangen.

C Knip na ca. 48 uur uw gordijn op de gewenste lengte met een schaar of kniptang. Houd er rekening mee dat je knipt op ongeveer één centimeter boven de dorpel.

 

Aluminium Kettinggordijn

De verpakking van het aluminium kettinggordijn bevat gordijn inclusief de aluminium bevestigingsstrip met schroeven.

 1. Bevestig de aluminium bevestigingsstrip op of in het deurkozijn.
 2. Neem deel 1. Met behulp van een bindstrip worden de lengtebanen bij elkaar gehouden. Neem een willekeurige lengtebaan en hand deze in de strip. Herhaal dit tot deel 1 volledig in de bevestigingsstrip hangt.
 3. Ga door met deel 2. Hang ook hier de lengtebanen in de strip, aansluitend op het eerste deel.

 

 

Doe-het-zelf pakket hulzen

Je kunt ervoor kiezen om een doe-het-zelf pakket te bestellen. Je bespaart hiermee liefst 15 procent. Je krijgt van een pakket met los materiaal: een aluminium bevestigingsstrip, schroeven, hulzen en haken. Bij een motief vliegengordijn (hulzen hangen op dezelfde hoogte) krijg je automatisch halve hulzen bijgeleverd. Wees erop attent dat de hulzen die verschillen van grootte niet door elkaar komen.

Bevestiging motief
 1. Installeer de aluminium bevestigingsstrip in of op het deurkozijn.
 2. Pak dan het telpatroon erbij. Begin linksonder bij het gemarkeerde gedeelte en werk van links naar rechts en onder naar boven de lengtebanen af. Doe dit tot je het gemarkeerde aantal hulzen per lengtebaan bereikt hebt: 34 hulzen hoog en 90 slierten breed. 

 Let op! Halve hulzen lang worden aangegeven met kleine cijfers of kleine vakjes. Deze hulzen worden enkel gebruikt om het motief in het gordijn te realiseren.

 1. Begin door met het grote oog van de haak naar beneden te wijzen. Over deze haak kan een huls geschoven worden. Haal daarna het grote oog van een tweede haak door het kleine oog van de eerste haak. Herhaal deze stappen tot het aangegeven aantal hulzen per lengtebaan bereikt is. Dit zijn 34 hulzen hoog en 90 slierten breed. Sluit af met een ophanghaak.
 2. Ga daarna door met rijgen en bevestigen van alle lengtebanen.

Bevestiging uni/verspringend

A. Verspringend (bv. H34 hoogte bestaat uit hele, boven in de weergave)

B. Verspringend (bv. H34,5 hoogte bestaat uit halve, onder in de weergave)

 1. Bevestig de aluminium bevestigingsstrip in of op het deurkozijn.
 2. Op de factuur achter ''H'' staat aangegeven hoeveel hulzen u per lengtebaan rijgt.
 3. Begin door met het grote oog van de haak naar beneden te wijzen. Over deze haak kan een huls geschoven worden. Haal daarna het grote oog van een tweede haak door het kleine oog van de eerste haak. Herhaal deze stappen tot het aangegeven aantal hulzen per lengtebaan bereikt is.
 4. Rijg de eerste helft van het gordijn als volgt:
  • Enkel hele hulzen en haken.
  • Hele hulzen en haken met bovenaan tevens een halve huls en halve haak.
 5. Herhaal stap 3 telkens. Rijg de tweed deel van het gordijn als volgt:
  • Hele hulzen en haken met onder- en bovenaan een halve huls en halve haak.
  • Hele hulzen en haken met onderaan een halve huls en halve haak.
 6. Hang daarna de geregen lengtebanen in de bevestigingsstrip. Voor een verspringend motief is het mogelijk om de lengtebanen van stap 3 en 4 om de twee of vier stuks (naar eigen wens) te hangen.

Bevestiging banen

 1. Doorloop stap 1 en 2 zoals hierboven beschreven staat.
 2. Rijg de lengtebanen daarna als volgt:
  • Hoogte bestaat uit hele (bijv. H34), volg stap 3A.
  • Hoogte bestaat uit halve (bijv. H34,5), volg stap 3B.
 3. Stap 4 vervalt, alle hulzen hangen op dezelfde hoogte.
 4. Doorloop stap 5 zoals hierboven beschreven staat.

 

Neem contact op
Verstuur
*Verplichte velden